Søger du nyt arbejde, men er i tvivl om hvordan du skal håndtere det med din nuværende arbejdsplads? Så læs her om, hvordan du tackler situationen på en delikat måde.

Kan jeg fortælle min chef, at jeg søger nyt job?

Det er ikke unormalt at søge efter nye jobmuligheder, selvom du i forvejen har et arbejde. Måske du ikke længere føler dig godt tilpas på arbejdspladsen, måske at du har brug for nye udfordringer i din stilling, eller måske at du er nysgerrig på andre brancher. Uanset grunden til, at du ønsker at skifte job, popper det samme spørgsmål ofte op: skal jeg fortælle min chef, at jeg søger andre græsgange?

Svaret er ikke så simpelt som ja eller nej, men derimod meget afhængig af situationen du står i. Som udgangspunkt er den sikre spillestil, at du ikke fortæller din overordnede om din søgning, før du står til at acceptere et jobtilbud eller tilligemed har skrevet under på den stiplede linje.

Grunden til at vi fraråder, at du fortæller om det er, at der kan gå lang tid, før du finder din nye stilling, og i mellemtiden vil din chef måske give de mere spændende og langsigtede opgaver til andre ansatte. Du risikerer desuden en anspændt stemning i den sidste tid, du er ansat.

Dermed ikke sagt, at du aldrig kan involvere din chef i overvejelserne om jobskifte. Hvis du allerede i andre sammenhænge har snakket med din chef om, at vedkommende ikke har muligheden for at opfylde dine behov, fordi du eksempelvis:

  • er ved at vokse ud af jobbet
  • savner mere udfordrende opgaver eller ansvarsområder
  • har højere ambitioner

… giver det god mening at sparre med din overordnede for at blive hjulpet godt videre. De fleste sætter pris på ærlighed, men det kræver også, at i har en god indbyrdes relation.

Din strategi på nuværende arbejdsplads under jobsøgning

Hvis grunden, til at du ønsker et nyt arbejde, er fordi, du ikke trives i din nuværende stilling, er det en ekstra god idé at holde din jobjagt ind til kroppen.

Det gør du bedst ved at undlade at bruge din arbejdstelefon eller firma-mail til at søge nye jobs fra. Desuden er det værd at overveje hvem af dine kolleger og ledere, du fortæller det til, da nyheden hurtigt kan nå din chef på en uhensigtsmæssig måde, hvis du involverer for mange i dit ønskede jobskifte.

For nogle kan det være meget stressfyldt at søge arbejde, især hvis du prøver at holde det lidt skjult imens. Nervøsiteten kommer hurtigt til at stå skrevet i dit ansigt, hvilket der ikke er nogen grund til. Husk på, at du ikke gør noget forkert og forbered potentielt nogle gode svar, hvis folk spørger ind.

Forbered dig selv på, at du kan blive kontaktet af de virksomheder, du har søgt i, imens du er på arbejde. Strategien er her, at håndtere det som et hvilket som helst andet opkald, og hvis tidspunktet, de ringer, er meget ubelejligt, kan du udtrykke din interesse, men aftale et andet tidspunkt at snakke sammen.

Bliver du indkaldt til et interview, er det smart at lægge tidspunktet udenfor din normale arbejdstid, og hvis dette ikke kan lade sig gøre, kan du overveje at bruge en feriedag på formålet.

Referencer

Hvis du vælger at holde din jobsøgning skjult for din chef, kan du heller ikke bruge vedkommende som reference til de firmaer, du søger hos. Her kan du skrive i din ansøgning, at nuværende arbejdsgiver ikke kender til situationen. Det plejer de fleste virksomheder at respektere.

Overvej dog om din chef ville give dig en god reference, og hvis svaret er ja, er det måske det værd, at fortælle din overordnede om dit ønskede jobskifte. Skriv med fordel tidligere arbejdspladser som referencer på dit CV.

Lær at skriv det perfekte CV her!

Hvordan skal jeg forholde mig til et kontra-tilbud?

Når du fortæller din chef, at du ønsker at skifte job, kan du blive mødt med et kontra-tilbud. Det er et tilbud om bedre vilkår, løn eller lignende fra din arbejdsgiver, med det formål at du bliver i jobbet.

De fleste rekrutteringsfolk kender til tommelfingerreglen, der siger, at 80% af de ansatte, som accepterer kontra-tilbuddet, ikke er i virksomheden efter 1 år. Det er ikke fakta, som kan be- eller afkræftes, men derimod giver det stof til eftertanke. For de tal indbyder dig nemlig til at overveje endnu en gang, inden du siger ja – der var jo en årsag til, at du ønskede at skifte.

Du kan med fordel stille dig selv følgende spørgsmål, hvis du bliver mødt med et kontra-tilbud:

  • Hvad var grunden til, at du tog din nuværende stilling?
  • Hvilken udvikling ønsker du fremadrettet at se i dit arbejdsliv? Og hvilken arbejdsplads/arbejdsgiver kan bedst hjælpe dig i mål?
  • Bliver de elementer, som du i øjeblikket er træt af, mindre, hvis du finder et andet arbejde?
  • Giver kontra-tilbuddet mulighed for at diskutere løn og vilkår?