Uanset om du er jobsøgende eller har fast arbejde, kan du have brug for tips til at lande dit næste job. I dette indlæg dykker vi ned i de forskellige dele af jobsøgningsprocessen og giver dig tips og gode råd med på vejen. Med dette indlæg ved hånden er du allerede god på ved til at lande dit næste job.

Opbygning og indhold af et CV

I arbejdslivet er dit CV dit ansigt udadtil, og det første en kommende arbejdsgiver ser på i rekrutteringsprocessen. Derfor skal dit CV være udformet korrekt og indeholde relevante oplysninger for arbejdsgiver. Som oftest er et CV skrevet i kronologisk rækkefølge med de nyeste erfaringer først og de ældste til sidst. Det skaber en tidslinje over dine erfaringer og viser arbejdsgiver, hvor du er startet, og hvilken vej du har taget for at havne, hvor du er den dag i dag. Det giver et grundigt indblik i dit arbejdsliv og dine kompetencer og kvalifikationer.

Dit CV skal indeholde informationer om dit arbejdsliv, men der er forskel på, hvilke ting der medtages i et CV. Nogle af de ting, der oftest er medtaget i CV’er er:

  • Erhvervserfaring
  • Uddannelse
  • Kurser
  • Frivilligt arbejde
  • Sprogkundskaber
  • Udlandsophold
  • Personlige og faglige kompetencer

Det er op til den enkelte at finde ud af, hvad der er relevant at medtage i ens CV. Det er selvfølgelig vigtigt at have stillingen, man søger, in mente, når man udformer sit CV. Et CV skal nemlig målrettes til den specifikke stilling, man søger. Dermed ikke sagt at du skal overhale dit CV hver eneste gang. Men at kigge det igennem og fremhæve det, der er relevant for hver stilling, er et godt udgangspunkt. Hver stilling skal helst have sit eget CV, da to stillinger ikke er ens, bare fordi de hedder det samme eller har samme arbejdsopgaver.

Den gode ansøgning

Din ansøgning skal spille sammen med dit CV og være målrettet hver eneste stilling, du søger. Copy og paste fra tidligere ansøgninger kan være fristende, men du får den bedste ansøgning, hvis du starter fra scratch hver gang.Din ansøgning skal give arbejdsgiver lyst til at høre mere og dermed invitere dig til samtale. Derfor skal du

  • Gøre det klart, hvad du kan bidrage med i jobbet
  • Klarlægge din motivation for at søge jobbet
  • Være målrettet den specifikke stilling samt virksomhed

Du er nødt til at gøre det klart, hvad du kan bidrage med. Om det er faglige kompetencer, der passer til stillingen eller personlige kvalifikationer, der hjælper til at udføre jobbet. Men det er ikke nok blot at fortælle, at du besidder disse ting. Du skal også vise, hvordan de kommer i spil i stillingen, og hvorfor det er med til at skabe værdi for virksomheden. Dermed får du bundet dine påstande op på konkrete eksempler for at vise, at det ikke blot er en påstand.

Når du skriver din ansøgning er det vigtigt at du også får koblet dine kompetencer og kvalifikationer sammen med de opgaver, der står i jobopslaget. Dermed viser du arbejdsgiver at du har læst opslaget samt at din ansøgning er målrettet stillingen. Du kan eksempelvis skrive noget i stil med “mine tidligere arbejdsopgaver … har givet mig erfaringen til at løse …”. På denne måde får du koblet dine erfaringer og kvalifikationer sammen med de arbejdsopgaver og krav, der stilles i jobopslaget.

Arbejdsgiver skal højst sandsynligt læse mange ansøgninger igennem, for at finde den rette til jobbet. Derfor er det en god ide at holde din ansøgning på én A4 side. Din ansøgning skal også have en struktur, så der er en start, midte og en afslutning. Det er en god ide at begynde sin ansøgning med en kort introduktion, der giver indblik i hvem du er. Herefter kan du lave en glidende overgang til dine kompetencer samt hvorfor du søger denne stilling. Afslut din ansøgning med at pointere, hvorfor de skal ansætte dig, samt lav en afsluttende bemærkning, der leder arbejdsgiver hen mod en samtale.

Forberedelse til jobsamtalen

Dit CV og din ansøgning landende dig en jobsamtale, men hvad nu? Hvordan foregår en jobsamtale og skal man forberede sig til den? Jobsamtalen er et vigtigt led i virksomheders rekrutteringsproces. Det er her, de vurderer hvorvidt du har kompetencerne og kvalifikationerne, der kræves i jobbet, om du passer ind i virksomhedens kultur samt hvilken persontype du er. Det er en test af dine kvalifikationer, professionalisme samt person, og som enhver anden test, bliver resultatet som regel bedre, hvis du forebereder dig.

Hvis du ikke allerede har et godt indblik i virksomheden, du skal til samtale hos, er det en god ide at læse op på det. Du skal til samtalen vise at du vil den her virksomhed. Sæt dig ind i hvordan og hvorfor virksomheden er grundlagt, hvad deres vision er samt hvad deres mål er. På den måde viser du oprigtig interesse til samtalen og ikke bare at du er interesseret i lønsedlen. Du skal også sætte dig ind i stillingen du har søgt. Hvilke arbejdsopgaver er der, hvilket ansvar og gør dig tanker om, hvordan du passer helt perfekt til stillingen. Derudover kan du undersøge om der er nogle spørgsmål der oftere stilles indenfor dit felt, og foreberede dig på disse. Når du forbereder dig på spørgsmål skal du huske at sætte dine kvalifikationer i direkte kontekst med stillingen og virksomheden.

Derudover er det en god ide at foreberede spørgsmål til jobsamtalen. Du kan bl.a. spørge ind til jobbet, virksomheden eller ledelsesstilen i virksomheden. Det viser interesse samt at du engagerer dig i samtalen. Da man til en jobsamtale også bliver bedømt som person, er det vigtigt at man fremstår præsentabel og er opmærksom på sin personlige fremtoning. Det vigtigste er at du har noget tøj på, som du er tilpas i. Det afspejler sig i din fremtoning, hvis du har det godt med det, du har på.

Jobsamtalen

Jobsamtalen starter ikke først når du har sat dig til rette, men allerede når du træder ind af døren. Det er vigtigt at dit førstehåndsindtryk bliver modtaget godt af alle medarbejdere – lige fra receptionisten til direktøren. Til selve jobsamtalen er det også vigtigt at du er opmærksom på dit kropssprog. At sidde med armene over kors og gøre sig mindre, viser at du er lukket og ikke helt tilpas i situationen. Du kan med fordel lægge hænderne på bordet foran dig og derved gøre dit kropssprog åbent. Husk også at holde øjenkontakt og tale tydeligt. Samtalen handler i høj grad om, hvorvidt der er kemi mellem dig og virksomheden. Derfor er det vigtigt at du er ærlig men også at du mærker efter om det er et sted du har lyst til at arbejde og om du har en god fornemmelse.

Vær åben, ærlig og nysgerrig til samtalen, for det er her du kan stille spørgsmål og lære både virksomheden og stillingen bedre at kende. Det er en samtale hvor begge parter skal se hinanden an og finde ud af, om der er et match mellem stilling og person. I løbet af samtalen kan det være at løn, pension og ferie kommer på tale, men ellers er det en god idé at vente med disse emner til senere i forløbet. Efter samtalen er det en god idé at skubbe stolen ind og tage eventuel kaffekop med ud i køkkenet. Det er gode manerer og kan ikke skade dine chancer for at lande dit næste job.

Med ovenstående in mente er du nu godt klædt på til at lande dit næste job!

Hvis du vil læse mere kan du gøre det i vores guide til