Sabbatår
Hvad er et sabbatår?
Et sabbatår er en pause, som studerende tager i løbet af deres uddannelse. Det er meget forskelligt, hvornår man lægger sit sabbatår, hvor mange sabbatår, man tager, hvad man bruger tiden på, og om man overhovedet holder en studiepause.
De færreste holder sabbatår mellem folkeskole og ungdomsuddannelse eller andet videre forløb, men det kan være en fordel, hvis du ikke ved hvilken retning, du ønsker at gå i. Man ser derimod i stigende grad, at unge holder pause fra deres studier efter færdiggjort gymnasial uddannelse, hvor de bruger et eller flere år på at beskæftige sig med noget andet.
Dertil kommer sig de studerende, som har ophold i deres videregående uddannelse. Der kommer naturligt en pause mellem bacheloren og kandidaten, og derfor er der mange, som vælger at lægge deres sabbatår her. Ellers er der nogle, som strækker deres forløb over en længere rum tid og hertil holder mange studiepauser undervejs.
Sabbatåret giver dig muligheden for at få dine studier lidt på afstand og fokusere på noget andet for en tid.
De hyppigste grunde til at holde sabbatår er:
– At være skoletræt og deraf have behov for en pause for at kunne fortsætte
– For at opnå de kriterier, som uddannelsesstedet kræver før optagelse
– Ønsket om at rejse ud og opleve verdenen
– Målet om personlig eller faglig udvikling
Når du holder sabbatår, har du muligheden for at lave lige nøjagtig, det der passer dig, indtil du igen er klar til at gribe om studierne. Det giver god mening at bruge pausen på noget meningsfuldt, og her foreslår Cooljobs at bruge noget af tiden på at arbejde.
Hvorfor skal du arbejde i din studiepause?
Hvis dit drømmestudie har et højt karaktergennemsnit som optagelseskrav, og du ikke kan præsentere et karakterblad, som lever op til dette, kan du komme udenom kravet ved at søge via kvote 2.
Ønsker du at søge ad den vej, skal du enten have haft et længere udlandsophold eller have samlet erhvervserfaring direkte fra ansættelsen i en virksomhed i minimum 6 måneder. Hertil giver det altså god mening at snuppe et arbejde, imens du holder sabbatår.
Når du arbejder for at forbedre din kvote 2 ansøgning, tjener du desuden gode penge som kommer til gavn, når du for eksempel skal kigge efter studiebolig. Som regel dækker S.U.’en langt fra alle udgifter, og derfor er det altså en fordel, hvis du i forvejen har økonomisk overskud, når du starter på uddannelse.
Stræber du derimod efter at komme ud og se, hvad der gemmer sig udenfor Danmarks grænser, skal du bruge lidt på kistebunden for at realisere denne drøm. Det er fedt men dyrt at rejse, og derfor skal der tjenes noget hjem, før du kan begive dig afsted.
Men det er selvfølgelig ikke bare de økonomiske goder, der taler for at arbejde i et sabbatår. Alt afhængig af hvilken type job du vælger, har du muligheden for at udvikle dig både personligt og fagligt i den tid, du er på arbejdsmarkedet.
At være ansat i en organisation kan lære dig at tage ansvar, arbejde selvstændigt, fungere som del af et team og meget andet. Selvfølgelig kan du også opnå faglige kompetencer, inden for det felt du arbejder i.
Jobbet kan også give dig en bedre idé om, hvad det virkelig er du vil, og hvis du vælger en stilling, som relaterer sig, til den uddannelse du overvejer, kan du teste om branchen i virkeligheden passer til dig som person.
Alt efter hvad du gerne vil have ud af at arbejde i dit sabbatår, kan du målrettet søge en stilling, hvori du får det fulde udbytte. En del af unge vælger at arbejde som vikar i deres sabbatår, da det har mange fordele med sig.
Brug sabbatåret som vikar
Hvis du har besluttet dig for at bruge hele eller dele af dit sabbatår på at arbejde, er det oplagt at søge stillingen som vikar. Ved at blive ansat hos et vikarbureau, kan du nemt tjene de midler, du skal bruge til at studere eller rejse, og opnå de kvalifikationer som du bestræber.
Grunden til at vikararbejde er oplagt for dig, som holder sabbatår, er blandt andet de mange muligheder for personlig- og faglig udvikling, der følger med.
Som vikar kan du enten komme i længerevarende eller korte vikariater og efter afsluttet forløb, kan du arbejde hos en ny virksomhed. På den måde kan du skifte mellem brancher og stillinger og afprøve, hvad der er det rette for dig, og så får du ovenikøbet en god løn, imens du gør det.
I øvrigt følger der god fleksibilitet med jobbet som vikar, hvilket gør, at du kan fylde dit sabbatår med andre spændende ting sideløbende med dit arbejde. Den store fleksibilitet skyldes, at du selv vælger…
– Hvornår du ønsker at arbejde
– Hvor meget du vil arbejde
– Hvilke opgaver du vil arbejde med
Som vikar er du nemlig ikke forpligtet til at takke ja til vagter. Så har du meget på programmet eller ikke lyst til at varetage den pågældende opgave, er du frit stillet til at afslå tilbuddet om arbejde.
Du regulerer selv, hvor meget du vil arbejde og kan målrette dine vikariater inden for de områder, som du finder interessante, eller som hjælper dig mod din målsætning.
Hvordan finder jeg arbejde i mit sabbatår?
Den nemmeste måde hvorpå du kan komme i arbejde, er ved at oprette i Cooljobs CV-database. På den måde har vi muligheden for at kontakte dig så snart der dukker en ledig stilling op, som matcher dine ønsker og kvalifikationer.
Hvis du endnu ikke har et CV, som du kan lægge op, har vi heldigvis lavet en guide, som forklarer dig, hvordan du bedst muligt udformer et godt CV. Klik her for at læse guiden.
Fandt du ikke hvad du ledte efter?
Så læs mere herunder, eller kontakt os på tlf. 7060 5091
Kontakt os her!
