COVID-19 er det helt store emne på alles læber lige nu. Medierne dækker udviklingen af coronavirus døgnet rundt, og regeringen kommer løbende med tiltag for at håndtere sygdommen. Det er uundgåeligt, at erhvervslivet bliver påvirket, så hvordan skal din virksomhed håndterer situationen? Læs mere her. 

Hvad er Coronavirus? 

Betegnelsen coronavirus er et fælles begreb for en bestemt slags virus, der har flere underarter. Herunder er eksempelvis SARS og MERS (også kendt som mellemøst-virus). Den type, der nu er opstået stor opmærksomhed omkring, er kaldet COVID-19

Selvom det måske først er nu, du har hørt om virussen, har den været at finde i naturen hele tiden, da mange dyrearter rundt omkring i verden i forvejen er smittet. Hvor COVID-19 helt præcist stammer fra vides endnu ikke, men man formoder, at det kommer fra nærkontakt med inficerede dyr.

Smitten startede i Asien og nærmere bestemt i byen Wuhan i Kina. Derfra har coronavirus spredt sig til store dele af verden, og specielt Europa er ramt af store udbrud. Virussen breder sig hurtigt, og man kan nemt blive smittet. En af grundene til at det er svært at isolere inficerede er, at der kan gå op til 14 dage, før du oplever symptomer. 

Hvis du bliver ramt af sygdommen, vil det føles meget som influenza, og din krop vil begynde at oparbejde antistoffer. Det vil sige, at du højst sandsynligt ikke kan få den samme type corona to gange. Det er ikke farligt for unge og raske mennesker, men ældre og særligt svækkede er i risikozonen for alvorlige følger, herunder dødsfald.

Hvordan smitter coronavirus?

Du kan få virussen, hvis væskedråber fra nys og hoste kommer i kontakt med din mund, næse eller øjne. Desuden kan du også blive smittet ved hånd-til-hånd berøring. Man ved endnu ikke om personer, der har COVID-19, kan inficere andre, hvis de ikke har problemer med luftveje i form af hoste, åndenød eller feber. Det er dog afklaret, at du nemmere smitter andre, hvis du har generelle symptomer. 

Symptomerne på coronavirus er…

  • Snotnæse / løbenæse
  • Ondt i halsen og hoste
  • Feber
  • Vejrtrækningsproblemer

Symptomerne ligner dermed ‘normal’ influenza meget, og det kan derfor være svært at vide, om det netop er COVID-19, man ligger inde med. Kun i de mest alvorlige tilfælde vil man opleve problemer med vejrtrækningen.

Hvordan reagerer Danmark på virussen?

Da denne sygdom er så ny ift. mennesker, er man stadig uvis om mange faktorer med hensyn til COVID-19. Det får mange lande, inklusiv Danmark, til at reagere kraftigt for at undgå yderligere spredning bedst muligt og for at købe sig tid til at forske i virussen i. I skrivende stund, fredag d. 13. marts 2020 kl. 17:56, er der over 800 smittede inden for landets grænser, men dette tal udvikler sig hele tiden.

Bemærk at tallet stammer fra de som er blevet testet positive, og at der kan være flere smittede, der blot ikke er blevet testede.

Det får regeringen til at lave tiltag, alt efter hvordan situationen ser ud løbende. I øjeblikket er Danmark under ‘lock down’, hvilket vil sige, at alle offentlige institutioner, som ikke er strengt nødvendige, herunder børnehaver, ungdoms- og videregående uddannelser, højskoler o.l., er lukket ned.

Hertil kommer sig, at der er forsamlingsforbud for grupper over 100 mennesker og et generelt påbud om at holde afstand til hinanden samt god hygiejne. Desuden frarådes alle rejser til specifikke områder samt unødvendige rejser til alle lande. De danske grænser lukkes midlertidigt fra lørdag d. 14. marts 2020 kl. 12:00, bortset fra hjemvendende danskere og fragt af nødvendigt gods som fødevarer og medicin. 

Du kan holde dig opdateret på antallet af smittede i Danmark og på verdensplan samt myndighedernes påbud og meget mere på DR’s hjemmeside via dette link.

Hvilken betydning har COVID-19 for erhvervslivet?

Da de fleste følger regeringens råd og regler, bliver mange mennesker indendøre, og flere kan ikke tage på arbejde. Pasnings mulighederne for børn er lukket, hvilket vil sige, at mange forældre er nødsaget til selv at passe deres børn og derfor er forhindret i at møde ind på job.

Derudover har flere firmaer valgt at sende de medarbejdere hjem, som kan arbejde hjemmefra samt sørger for afstand mellem de ansatte, der endnu måtte blive på arbejdspladsen. En del organisationer har decideret valgt at lukke.

Det sætter selvsagt et kæp i hjulet på erhvervslivet, da virksomhederne oplever langt færre handlende, fordi mange borgere enten holder sig hjemme eller prioriterer anderledes. Samtidig er der en svækket drift, da arbejdsgangen ikke kan fortsætte som normalt.

Nogle brancher er hårdere ramt end andre, men generelt rammer krisen altså alle dele af erhvervslivet i større eller mindre grad, da samfundet i øjeblikket nærmest er gået helt i stå. Specielt luftfartsselskaber, hoteller/overnatningsmuligheder og oplevelsesøkonomi er i store vanskeligheder. Hertil kommer sig detailforretninger, restaurationsbranchen og lignende der er hårdt udsat – hvilket jo afspejler sig direkte på de virksomheder som plejer at levere til førnævnte. 

Cooljobs står stadig klar med vikarer

Selvom mange dele af dansk erhvervsliv er lukket ned, kører Cooljobs stadig videre. Vi tager selvfølgelig højde for smitten og lever op til myndighedernes forbehold for at sikre en ansvarlig arbejdsgang. Du skal være velkommen til at ringe på +45 70 60 50 91 for at høre mere om, hvordan vi sikrer os mod virussen.

 

Mange danske virksomheder mangler nøglepersoner i deres produktion, dagligdag m.v., og her kan vi altså supplere med kompetente vikarer. Vi sender ikke nogen vikarer ud, der har udvist tegn på sygdom, eller som har været i kontakt med hverken COVID-19 smittede eller personer, der har opholdt sig i risikozoner som eksempelvis Norditalien.

En vikar kan i disse krisetider være med til at opretholde driften hos din virksomhed, når der potentielt kan mangle meget arbejdskraft. Det kan give god mening i industrien, på byggepladser og inden for mange andre brancher, at man indsætter ekstra folk, hvis nogle af ens medarbejdere er tvunget til at opholde sig hjemme.

Læs mere om fordelene ved at benytte vikarer gennem Cooljobs, lige her.

Vi instruerer alle i, hvordan de holder god hygiejne samt undgår smitte. Har i særlige protokoller at følge, bliver vikarerne også sat grundigt ind i disse regler, så alle kan udføre deres arbejde med roligt sind.

Er du i tvivl om hvordan, du undgår at blive inficeret med coronavirus? Så gå ind på netdoktor.dk via dette link og bliv klogere på emnet her.

Bemærk at nogle af ovenstående informationer kan ændre sig, da forskerne bliver ved med at afklare nye oplysninger om virussen. Hold dig derfor altid opdateret om situationen på diverse medier.

 

Seneste blogindlæg

Så læs mere herunder, eller kontakt os

Sådan gør du din virksomhed attraktiv for talenterne

I tidligere blogindlæg kunne du læse om, at der er mangel på hænder på arbejdsmarkedet. Det betyder, at de ansatte kan kræve mere af deres arbejdsgiver, og at der bliver skruet op for headhuntingen. Få her tips til, hvordan du holder på talenterne i din virksomhed....

Sådan rekrutterer du via de sociale medier

Har du endnu ikke udnyttet de mange fordele ved at rekruttere med SoMe? Så er det på tide! Læs her om, hvorfor din virksomhed aktivt skal bruge sociale platforme til at finde de bedste medarbejdere. Få også tips til, hvordan du kommer i gang. Hvorfor bruge sociale...

Sådan undgår du den dyre fejlansættelse

Det kan koste din virksomhed mellem 200.000 kr. til 500.000 kr. at ansætte den forkerte medarbejder. Alligevel ser vi det alt for ofte ske i det danske erhvervsliv. Kom uden om den dyre fejlansættelse ved at være opmærksom på dine egne fejl i rekrutteringen. Hvor...

Hvilke fordele får du som medlem af en a-kasse?

Hvis du mister dit job, træder din a-kasse ind og giver dig økonomisk støtte, indtil du igen finder arbejde. På den måde kan du komme på dagpenge frem for kontanthjælp, og det er der en række fordele ved. Læs mere om hvad a-kassen kan gøre for dig, lige her! Hvad er...

Hjælp, Corona stjal mit job! – Tips til den ledige

Corona-krisen har for flere danskere betydet, at de har mistet deres arbejde. Hvordan holder man humøret højt i sin jobsøgning, når verdenen gennemlever en pandemi? Læs med her og se flere tips til den ledige. Bare rolig, du er ikke alene At miste sit job kan føles...

Kontakt os her!