Ved du, hvad det koster at have fastansatte?

Når der skal udbetales løn, er det som bekendt ikke bare nok at overføre den aftale time- eller månedsløn til indbetalingskontoen, nej der skal også tages hensyn til ekstra tillæg, pension, feriepenge, ATP og meget mere.

Der er en lang række af situationsbestemte tilskud til medarbejderes løn, som virksomheder ifølge overenskomsterne skal betale. Dertil kommer sig et væld af satser bestemt af Folketinget, der lægges oveni. For bare 6 år siden var de sociale omkostninger på mellem 30-35%, men i dag er der lagt knap 10% oveni. 

Det er altså kun blevet mere besværligt med tiden, og senest tilkom den nye ferielov. Her er der tale om en såkaldt ‘særlig opsparing’, der svarer til 2% af lønnen. Denne skal sættes til side hen af vejen og udbetales til medarbejderne hver 1. januar samt 1. juli. Det står de ansatte frit for, om beløbet på omtrent 500 til 2000 kr. skal udbetales som løn, indsættes på vedkommendes pensionsordning eller bruges på to særlige lønordninger for seniorer.

Bare denne ene lov i sig selv kræver en langt større administrativ indsats fra arbejdsgiveren. Rundt regnet er der omtrent 20 tillæg, som firmaer skal sikre sig bliver betalt, og det er noget af en mundfuld at have overblik over, når man som erhvervsdrivende i forvejen møder en travl hverdag.

Der kan opstå situationer, hvor loven og overenskomsterne ikke bliver overholdt, fordi arbejdsgiverne simpelthen ikke kan gennemskue de mange reglementer. Selvom det måske kan skyldes uvidenhed, at satserne ikke bliver imødekommet, kan straffen være hård.

Hvis du er ansvarlig for at udbetale løn, og du er også ansvarlig for, at det er det rette beløb, der lander hos lønmodtageren. Derfor kan man godt forstå, at nogle føler sig nødsaget til at hyre ekstra hjælp, for at varetage den opgave det er at udbetale løn. Men med dette følger endnu en udgift, hvilket gør, at det i nogle henseender kan være fordelagtigt at se sig om efter alternativer.

Hvordan mildner brugen af vikarer den administrative byrde?

Virksomhedens medarbejdere er hos mange den tungeste post ved omkostningerne i budgettet. Det skyldes som tidligere nævnt, at man ikke blot skal udbetale en grundløn, men dertil også de mange tillæg og samtidig holde styr på disse. 

Derfor har nogle firmaer luret det smarte ved at benytte vikarer i stedet for fastansatte. Der følger nemlig en række fordele med, når man får sin arbejdskraft andetsteds fra. 

 

Fordelene ved at benytte vikarer er blandt andet at…

  • Vikarbureauet varetager ansvaret for, at vikaren får den rette løn, du betaler blot fakturaen
  • Momsen på fakturaen kan fratrækkes
  • Der bliver mere tid til at fokusere på virksomhedens hovedopgaver, da der skal lægges mindre arbejde i administration 

Generelt set opnår man større fleksibilitet ved at hyre vikarer, da du ikke på samme måde binder dig til medarbejderen. Det giver dig altså mulighed for at tilpasse dig konjunkturerne, der ofte har noget at sige, ift. travlheden i organisationen.

Vikarer kan både træde til kortvarigt eller ved længerevarende vikariater, og den ansatte kan derfor føles som din egen. Du kan både erstatte store eller små dele af din medarbejderstab med den midlertidige arbejdskraft.

Som oftest betaler man omkring 30-50 kr. mere i timen til en vikar. Pengene går selvfølgelig til det vikarbureau, man har et samarbejde med. Man betaler i denne sammenhæng for at lette sin egen byrde og outsource administrationsansvaret til anden side og på samme tid sikre sig kompetent mandskab.

Med vikarer undgår man desuden de dyre fejlansættelser, som mange virksomheder alt for ofte støder på. En fejlansættelse betegnes ved at hyre en kandidat til en given stilling, hvor det hurtigt viser sig, at vedkommende ikke er egnet til jobbet, eller at personen hurtigt forlader firmaet igen. 

Det er en dyr affære, da man bliver nødsaget til at gennemgå den omkostelige rekrutteringsproces to gange og iøvrigt betale løn til en medarbejder, som ikke kan varetage stillingen på tilfredsstillende vis. 

 

Start et samarbejde med et kompetent bureau

Kan du ligesom mange andre se fornuften i at udskifte nogle fastansatte med vikarer, kan du trygt kontakte Cooljobs eller besøge vores hjemmeside for yderligere informationer. 

Vi arbejder hver dag med vikariater og rekruttering og har derfor helt styr på reglementer samt overenskomster. Når vi sender fakturaer ud, er der taget højde for de ekstra tillæg, og du skal derfor ikke bruge ekstra kræfter på administration. 

Vi ønsker at lette byrden for vores kunder, så de har mere tid til deres kerneopgaver, og det som de synes er sjovt.

 

 

Seneste blogindlæg

Så læs mere herunder, eller kontakt os

Sådan gør du din virksomhed attraktiv for talenterne

I tidligere blogindlæg kunne du læse om, at der er mangel på hænder på arbejdsmarkedet. Det betyder, at de ansatte kan kræve mere af deres arbejdsgiver, og at der bliver skruet op for headhuntingen. Få her tips til, hvordan du holder på talenterne i din virksomhed....

Sådan rekrutterer du via de sociale medier

Har du endnu ikke udnyttet de mange fordele ved at rekruttere med SoMe? Så er det på tide! Læs her om, hvorfor din virksomhed aktivt skal bruge sociale platforme til at finde de bedste medarbejdere. Få også tips til, hvordan du kommer i gang. Hvorfor bruge sociale...

Sådan undgår du den dyre fejlansættelse

Det kan koste din virksomhed mellem 200.000 kr. til 500.000 kr. at ansætte den forkerte medarbejder. Alligevel ser vi det alt for ofte ske i det danske erhvervsliv. Kom uden om den dyre fejlansættelse ved at være opmærksom på dine egne fejl i rekrutteringen. Hvor...

Hvilke fordele får du som medlem af en a-kasse?

Hvis du mister dit job, træder din a-kasse ind og giver dig økonomisk støtte, indtil du igen finder arbejde. På den måde kan du komme på dagpenge frem for kontanthjælp, og det er der en række fordele ved. Læs mere om hvad a-kassen kan gøre for dig, lige her! Hvad er...

Hjælp, Corona stjal mit job! – Tips til den ledige

Corona-krisen har for flere danskere betydet, at de har mistet deres arbejde. Hvordan holder man humøret højt i sin jobsøgning, når verdenen gennemlever en pandemi? Læs med her og se flere tips til den ledige. Bare rolig, du er ikke alene At miste sit job kan føles...

Kontakt os her!