Tips og tricks til din ansøgning

Den gode ansøgning

Ansøgningen

Din ansøgning har til formål at adskille dig fra konkurrenterne og fortælle arbejdsgiveren, hvorfor netop du er det rette match til stillingen og virksomheden. Det er ikke let at skille sig ud fra mængden, og derfor bliver du nødt til at gøre dig nogle overvejelser i forhold til din ansøgning.

Ansøgningen skal give arbejdsgiveren blod på tanden og lyst til mere så at sige. Helt konkret er målet, at du skal til samtale, så du for alvor kan bevise dit værd. Men hvordan når du dertil?

Din ansøgning skal:
– Gøre det klart, hvad du kan bidrage med
– Klarlægge din motivation for at søge jobbet
– Være målrettet den specifikke stilling samt virksomhed

Hvad kan du bidrage med?

For at komme i betragtning til stillingen må du gøre det klart for arbejdsgiveren, hvad du kan bidrage med. Det kan være faglige kompetencer, som egner sig godt til jobbet, personlige kvalifikationer, som du mener er nødvendige for udførelsen heraf, eller måske er du en værdifuld kollega?

Det er ikke nok at fortælle AT du kan gøre en forskel for virksomheden, du skal også fortælle HVORFOR. Så bind dine påstande op på mere konkrete eksempler for at vise, at der er mere til det end blot tomme ord.

Du kan eksempelvis sætte det op således: “jeg trives med at…, derfor kan jeg bidrage med…”. På den måde binder du dine personlige egenskaber op på specifikke ting, som du tager med dig til virksomheden.

Hvordan målretter du din ansøgning?

Din ansøgning bør være målrettet den specifikke stilling og virksomhed. Copy paste fra tidligere ansøgninger er altså et no-go, selvom der kan være gentagne elementer. Det kan altså være nødvendigt at starte helt forfra til enhver ansøgning, så du undgår at sende en masseproduceret tekst afsted.

Følger du ovenstående afsnit, er du allerede godt på vej til at rette fokus mod jobbet samt firmaet, men derudover kan du implementere faglige termer og talemåder, som typisk anvendes inden for gældende profession. Det giver arbejdsgiveren et billede af, at du ved, hvad du snakker om og er godt inde i stoffet.

Når du skal beskrive de kvalifikationer, som du kan bidrage med, skal du vise, at du har læst jobopslaget omhyggeligt, og forstår hvad de leder efter. Når du beskriver de kompetencer, som gør, at netop du matcher stillingen, skal du altså sørge for at koble dem direkte sammen med de forventninger, der beskrives i opslaget.

Det kan for eksempel gøres ved at skrive “mine tidligere arbejdsopgaver… har givet mig erfaringen til at løse…”. På den måde kommer du om deres krav til stillingen på en diskret og professionel måde.

Opbygningen af din ansøgning

Chancen for at arbejdsgiveren skal læse mange ansøgninger er stor, og derfor bør din ansøgning ikke fylde mere end én A4 side. Er din ansøgning for lang, kan læseren have svært ved at holde fokus undervejs og kan på den måde misse vigtige pointer. Så hold det kortfattet og præcist.

Ligesom med andre tekststykker skal der være en form for struktur gennem din ansøgning. Det vil sige, at der skal være en start, en midte og en afslutning. Det giver god mening at starte med en kort introduktion, som giver et indblik i, hvem du er. Her kan der være en glidende overgang til dine kompetencer, og derefter hvorfor du søger netop denne stilling.

Slut af med at pointere hvorfor de skal ansætte dig og lav en afsluttende bemærkning, som leder arbejdsgiveren hen mod en samtale. Ansøgningen er jo lavet med formålet om at få muligheden for at præsentere dig selv i person, og det er helt okay at gøre opmærksom på, at du gerne vil uddybe din ansøgning ved et interview.

Skriv din ansøgning i dag

Med disse råd er du klar til at skrive ansøgningen, som ingen arbejdsgiver kan stå for!