Hvad kan de sociale medier
Brug de sociale medierSådan bruger du de sociale medier
I dag er de sociale medier en massiv del af vores hverdag, og det er derfor i mange sammenhænge en stor fordel at bevæge sig på relevante platforme, så både potentielle medarbejdere, kunder og omverdenen får øje på din virksomhed. Læs mere om hvorfor du skal bruge disse medier, og hvordan, herunder.
Hvad kan de sociale medier gøre for dig som erhvervsdrivende?
Noget af det, som er allervigtigst, som virksomhed er at få spredt budskabet om sit brand, produkt og generelt, at man er der. Til dette formål er de sociale medier et super redskab, fordi de fleste forbrugere selv er på disse platforme. Desuden har mange andre firmaer, også dine konkurrenter, allerede fået øjnene op for brugen af de sociale, digitale medier, så det skal du selvfølgelig også have.
Det kan være svært at finde de helt rigtige medarbejdere, og i dag er det ikke længere lovligt at modtage ansøgninger, der kommer ind ad døren. Her er det altså et must at gå online og netop bruge de sociale medier til at skabe kontakt med kompetente fagfolk. Måske de har hørt om din virksomhed grundet en af medierne, eller måske du spotter dem i via dit netværk. Uanset hvem der indleder kontakten, vil en af de mange platforme ofte være mellemmand.
Hvilke platforme skal du kende?
Facebook
Du kender næsten sikkert til den sociale side Facebook, der har mange forskellige features for både private og erhverv. På denne platform kan du oprette en side, hvor dit netværk, samt dine faste og potentielle kunder, kan følge med.
Her kan du udnytte Facebooks mange funktioner til blandt andet at dele opdateringer fra virksomheden, lave jobopslag, oprette events, afholde konkurrencer og meget mere. Det er en god måde at gøre opmærksom på firmaet, da det er forholdsvist nemt at sprede budskabet og ramme mange både bredt og i en mere snæver målgruppe.
Jo flere der følger din side, synes godt om og deler indhold, jo mere bliver budskabet også spredt. Det fungerer som ringe i vandet, hvor dine følgeres netværk også bliver opmærksom på aktiviteten, og på den måde kan du få flere, der synes godt om din side.
Platformen er en god måde at få kundekontakt på, da dine følgere kan kommentere opslag og henvende sig direkte via privatbeskeder. Her er det dit job at give brugeren en god oplevelse ved at besvare henvendelsen hurtigt og serviceminded.
Mange andre erhvervsdrivende bevæger sig også på Facebook, hvor du eksempelvis kan følge iværksættergrupper. Her kan du sparre med andre professionelle eller tilbyde din service for de, som søger eksperter med netop din erfaring.
Facebook tilbyder desuden konkret annoncering, som du kan målrette bestemte målgrupper, så relevante personer nemmere får øjnene op for din organisation.
LinkedIn
LinkedIn er en platform, der i den grad henvender sig til erhvervsdrivende og jobsøgende. Kort sagt er det et professionelt medie, hvor man kan tilføje sit netværk som kontakter.
Platformen gør det nemt at følge med i, hvad der sker i de virksomheder, du følger og at få nye inputs inden for de brancher, som du har interesse for. Det er i høj grad et medie, hvor man deler viden og meninger og har en konstruktiv debat vedrørende en lang række af emner.
LinkedIn bliver i høj grad brugt af virksomheder til at søge nye kvalificerede medarbejdere, hvor man kan opslå ledige stillinger og få vist privatpersoner, der beskæftiger sig inden for branchen, og som muligvis besidder de egenskaber, du søger. På den måde er platformen også et fremragende værktøj til headhunting.
Privatpersoner kan i øvrigt følge din virksomheds LinkedIn og holde øje med ledige stillinger, events, nyheder og generelle opdateringer.
Anbefalingen herfra lyder på både at have en privat LinkedIn profil, for den gode personlige relation, og en profil til virksomheden til gavn for jobsøgende og andre nysgerrige. Det handler om at brande sig selv samtidig med, at man brander organisationen.
Man kan sige, at LinkedIn er den moderne form for at “mingle” – skabe nye kontakter og bibeholde de gamle.
Instagram
Instagram er et medie, hvor du primært kan få kontakt med forbrugerne. Platformen centrerer om at dele billeder med sine følgere, som på den måde kan få kendskab til hverdagen på kontoret, virksomhedskulturen eller noget helt tredje.
Det er en god idé at være aktiv på denne platform, fordi mange privatpersoner bruger dette sociale medie i stor stil. Og man skal jo være lige dér, hvor kunderne er – det er dine konkurrenter i hvert fald.
Også her er det muligt at tilkøbe sig annoncer, der vil poppe op for dine følgere og den ønskede målgruppe. Desuden er der en tendens til at bruge influencere, der via Instagram reklamerer for dit brand og produkt. Det er i bund og grund reklame, men indvirkningen er en anden, da det virker mere personligt – og måske derfor, opnår mange gode resultater med denne type markedsføring.
Det er selvfølgelig ikke ligegyldigt, hvilken influencer du vælger til at markedsføre for dig. For det første skal det være en person, som virker troværdig, og for det andet skal det være en, som passer godt til virksomhedens værdier.
Twitter
Twitter er især et populært socialt medie for folk, som beskæftiger sig inden for politik og journalistik. Det er ikke her, du som udgangspunkt behøver at lægge mange kræfter, da platformen især er for debattører og ikke bruges til meget andet.
Er din målgruppe på Twitter, kan det være en fordel at bruge mediet til annoncering.
YouTube, Vimeo
Det bliver i større grad populært at markedsføre sig ved hjælp af video, og en super skarp platform til samme formål er selvfølgelig YouTube, som de fleste privatpersoner kender til. Dertil kommer sig mediet Vimeo, der i højere grad henvender sig til det professionelle segment.
YouTube har eksisteret længe og kendskabet er godt, derfor har platformen markant flere brugere end Vimeo, og derfor også muligheden for at nå ud til langt flere. Især på YouTube finder du også de populære influencere, som fortæller om produkter og brands.
Hvilke medier passer til din virksomhed?
Det kan være svært at overskue hvilke sociale medier du bør beskæftige dig med og fokusere på, men en god idé er at gå ud fra en kommunikationsstrategi. Her kan du analysere på hvilke kanaler, dine kunder befinder sig, og hvordan de bruger dem. Derefter kan du målrette din markedsføring herefter i stedet for at famle i blinde, når du giver dig i kast med den digitale verden.