Går du med lederambitioner, men ved ikke rigtigt hvordan du skal få gjort tanke til handling? Selvom der ikke findes én god opskrift på at blive chef, kan du her læse om nogle nyttige trin til vejen derhen.

Hvorfor vil du være leder?

Første skridt hvis du går og rumsterer med en leder i maven er at overveje for og imod for projektet. For ligesom der er mange fordele ved at tage mere ansvar, giver du ligeledes afkald på nogle ting i sådan en position.

Nogle af fordelene kan være…

  • Større udfordringer og mere ansvar
  • Mere i løn
  • Højere selvbestemmelse

Nogle af udfordringerne kan være…

  • Afkald på fordybende opgaver
  • Anderledes samvær med kolleger og medarbejdere
  • Højere arbejdsbyrde og potentielt længere arbejdstider

Så stiler du efter en lederpost, er det vigtigt, at du tænker over, hvorfor du ønsker at påtage dig den rolle i første sted. Du kan stille dig selv spørgsmålet; hvad vil du gerne opnå?

Er det personlige ambitioner, som driver dig? Er det en uretfærdighed, du oplever på din arbejdsplads, som du gerne vil ændre? Keder du dig i arbejdet og har brug for fornyet drivkraft? Uanset hvad svaret er, må du gøre op med dig selv, om fordelene opvejer udfordringerne, og om det at blive leder indfrier dit mål.

Hvad skal der til for at nå toppen?

I din jagt på en lederstilling må du kigge på, hvad der reelt set kræves for at blive forfremmet. Led inden for dit fagområde eller se på ‘statistikken’ på din arbejdsplads. 

Er det for eksempel interne medarbejdere med rige kompetencer, der får lederjobbet, eller finder virksomheden dygtige folk eksternt? Se desuden på om det er personer med bestemte profiler eller kendetegn. 

Du kan undersøge det ved at spørge rundt eller tjekke tidligere stillingsopslag fra virksomheder inden for din branche. Det vil tit give dig et godt indblik i, hvilke færdigheder firmaerne leder efter. 

Når du ved, hvad der efterspørges, er næste træk, at undersøge hvordan du kommer til at passe på den ønskede lederprofil. En mulighed er, at læse en af de mange bøger eller guides til ledelse, som kan udvide din viden om emnet. Yderligere findes der både kortere og længerevarende kurser om ledelse.

Bliv leder på din nuværende arbejdsplads

Over halvdelen bliver leder i den virksomhed, de allerede arbejder i, og det kan du også! Som overordnet handler det om at tage ansvar og skabe resultater, og hvis du viser de egenskaber allerede nu, er der større chance for, at dine chefer får øje på dig. 

Det er en god idé ikke at sætte første mål for højt. Man går trods alt ikke fra at være menig til general med det samme. Første skridt kan eksempelvis være at blive teamleder.

Hvor får du ledererfaring fra?

Når du scroller ned over stillingsopslagene for lederjobs, vil ledererfaring ofte være et krav. Men hvordan får man ledererfaring, hvis alle virksomhederne kræver, at man har været chef før?

Heldigvis behøver erfaringen ikke at komme direkte fra tidligere lederstillinger! Du kan for eksempel få relevant erfaring fra:

  • Ansvar i frivillige organisationer
  • Engagement i forældreråd, bestyrelser, sportsforeninger e.l.

En godt tip er desuden at fortælle din leder, at du ønsker at påtage dig mere ansvar til næste MUS-samtale. Det ansvar kan komme fra konkrete opgaver, men også projektledelse. Disse tiltag kan give mere erfaring, og potentielt få din leder til at opdage flere af dine kompetencer.

Hvem kan hjælpe dig i mål?

Ligesom med det meste her i livet, behøver du ikke at arbejde mod dit mål som en enmandshær. Det kan nemlig være en stor hjælp at sparre med ledere, eller andre som ligeledes drømmer om at blive chef. 

Her kan det være en fordel at blive del af netværk, for eksempel for ledere, hvor du kan møde sparringspartnere. Frygt ikke, at kontakte ledere som du respekterer for at få gode råd og få del i deres erfaringer.

Netværk kan ligeledes hjælpe dig, når du faktisk er blevet leder. Så brug det aktivt og udnyt muligheden.

Skab din personlige karriereplan

Nu er du nået til at lave en karriereplan skræddersyet til dig selv. Fremgangsmåden er at sætte konkrete mål for, hvad du skal gøre og opnå for at nå lederstillingen. Det kan være der er bestemt bøger, du skal læse, netværksmøder du skal deltage i, eller kurser du skal tage. 

Jo mere seriøst du tager dig selv og din drøm, jo større er chancen for, at du rent faktisk lander et lederjob. Nu handler det bare om at turde gøre det.