Den hurtigt spredende COVID-19 virus har fået den danske regering til at lukke store dele af samfundet. Det tvinger mange til at arbejde hjemmefra, og hvis du er en af dem, kan du måske mærke, at det ikke er helt lige til. Du kan nemt komme til at lave overspringshandlinger og motivationen halter måske lidt. Derfor har vi lavet 5 gode råd, til hvordan du får det maksimale ud af at arbejde i hjemmet. Læs mere her!


1. Stå op og gør dig klar, som du ellers ville

Det kan være fristende at ligge og lumre den under dynen en del længere end normalt, fordi der ikke er noget krav til, at du skal møde ind på arbejdspladsen som vanligt. Hvis du overgiver dig til denne trang, kommer du bagud med dit arbejde allerede fra morgenen af, og du vil føle dig mere doven og lad, fordi du ikke står op. Starter du dagen på den måde, kan det være svært at komme i omdrejninger, og her har du altså skabt den første forhindring for dig selv og en produktiv arbejdsdag. 

Ligeledes kan det virke uvæsentligt, hvorvidt du arbejder i dine natbukser med uglet hår, eller tager ordentligt tøj på og vasker søvnen ud af øjnene. Der er jo alligevel ikke nogen, som kan se at du ordner regnskab i dine underbukser, så hvorfor gå op i det? Det skal du fordi, at det giver dig mere energi, hvis du ikke føler dig som en nattøjszombie, men rent faktisk har gjort dig klar til dagen. 

Det første råd til dig, som skal arbejde hjemmefra, er derfor; stå op til den tid du normalvis ville og forsøg at hold en nogenlunde dagsrytme. Så kan du med god samvittighed sove lidt længere i weekenden. Gør desuden dig selv den tjeneste at droppe nattøjet i dagtimerne – også selvom der ikke nødvendigvis er nogen, som opdager det.  

 

2. Lav en arbejdsstation der kun bliver brugt til formålet

 Noget af det som kan være udfordrende ved at arbejde hjemme er, at det kan være svært, at skelne mellem hvornår man er på arbejde, og hvornår man holder fri. Det kan derfor være en fordel at lave et lille arbejdsområde, som kun bliver benyttet dertil (hvis muligt). Sørg for kun at benytte stationen, når du rent faktisk arbejder og ryk et andet sted hen til frokost eller lignende. 

Det kræver ikke mange kvadratmeter eller ekstra værelser at have et område reserveret til formålet; en bordende eller et klapbord kan være nok. Men hvilke ting skaber en god arbejdsstation?

  • Arbejdsro:
    Sørg for at det er et sted, hvor du har den nødvendige ro omkring dig
  • Udstyret i orden:
    Gør plads til de fornødne arbejdsmaterialer som eksempelvis computer, papirer, telefon, eller hvad der ellers er essentielt, for at du kan udføre dit job
  • Siddeplads:
    En ergonomisk korrekt arbejdsstilling er væsentlig for at opnå de bedste resultater med hjemmearbejde. Skaf en god stol at sidde på og sørg for at dine arme hviler parallelt med gulvet. Hvis muligt kan du med fordel veksle mellem siddende og stående arbejdsposition
  • Belysning:
    Udnyt forårssolens stråler og placer dig hvor du får gavn af lyset – vel at mærke uden at det er til gene. Vær opmærksom på at have god belysning omkring dig, også selvom det måske ikke er naturligt lys

Hvis du ikke har mulighed for at reservere et område udelukkende til arbejde, foreslår vi at du pakker din station frem, når du skal bruge den og ned igen, når du ikke skal. På den måde får du mere en følelse af at tage på arbejde.

 

3. Hold god kommunikation med dine kolleger

I den tid hvor i hver især sidder derhjemme eller som minimum er adskilt, er det vigtigt, at i stadig opretholder en god kommunikation. Her kan det for eksempel give god mening at erstatte de møder, der ellers ville have foregået ansigt til ansigt, med online sammenkomster.  Der findes et utal af digitale platforme, hvor man kan snakke og facetime sammen, også i grupper. Her kan som eksempel nævnes Skype, Zoom eller Slack.

I kan tilligemed oprette jer i en af de mange online fildelingssystemer, så i nemt kan dele nødvendige dokumenter, billeder og andre informationer mellem jer. Måske virksomheden allerede er tilknyttet et system, og ellers har eksempelvis Google Drev en udmærket startpakke, som i kan benytte jer af.

Når du ikke længere kan prikke din kollega på skulderen og diskutere opgaver, nye som gamle, kan det være en fordel at tilkoble sig en af de programmer, der hjælper teams med at organisere deres arbejde. I sådanne systemer kan du modtage opgaver, markere hvor langt du er i processen samt tilføje noter hertil. Ligeledes kan du se de andre medarbejderes opgaver og forløb.

Der er flere forskellige udbydere af sådanne tjenester, og det kan variere hvilken, der er den rigtige for de individuelle virksomheder. Derfor bør du kontakte din leder og snakke om mulighederne for jeres organisation.

 

4. Bekæmp overspringshandlingerne

 Når du pludselig arbejder hjemmefra, begynder alle de ting, som du ellers kunne tage dig til, at springe i øjnene. Det bliver så nemt lige at ordne lidt i haven, sortere sokker, scrolle igennem facebook, eller hvad du ellers kunne finde på, når motivationen smutter et øjeblik. Her er det vigtigt, at du bekæmper trangen til at lave alt muligt andet, men det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort.

Et godt trick til at undgå overspringshandlinger, er ved at strukturere din arbejdsdag. I mens du er i karantæne, giver det god mening at opstille din dag, som den ellers ville have forløbet, hvis du fysisk mødte op på arbejde. Det vil sige, at du ‘møder ind’ ved din arbejdsstation til almindelig tid og tjekker ud igen, når du normalt ville tage fra arbejde.

Dertil kommer sig selvfølgelig, at du holder de samme pauser, som du ellers ville gøre. Har du for eksempel en formiddagspause på 15 min, en middagspause på 40 min og en eftermiddagspause på 15 min, så tag de samme derhjemme og hold pauserne på samme tidspunkt som henne i firmaet. 

Derudover kan du…

  • Slukke for notifikationer på din telefon og computer, så du ikke så nemt bliver distraheret af de sociale medier, der altid trækker i dig
  • Gå væk fra arbejdsområdet når du holder pause og træk eventuelt lidt frisk luft i en af pauserne
  • Giv dig selv belønninger i form af snacks, lækker drikkelse eller andet, når du har fuldført en opgave

Følger du ovenstående anvisninger vil overspringshandlingerne ikke få ram på dig lige så nemt, og du vil opleve en mere effektiv arbejdsdag. 

 

5. Inkorporere udstræk eller øvelser med elastik i din hverdag

Det er sundt for både krop og sjæl, hvis du bevæger dig fysisk i løbet af dagen, men det er alligevel noget, som mange glemmer. Halvdelen af alle voksne danskere har smerter i nakke og skuldermuskler. Det er noget, som man ofte ser, blandt de der har stående, gående eller stillesiddende jobs.

For at undgå, at du får smerter mens du arbejder hjemmefra, eller bekæmpe de du måske allerede har, burde du altså gøre dig selv den tjeneste at bevæge din krop jævnligt. Det kan dog virke uoverskueligt, hvis du ikke har nogle retningslinjer at forholde dig til. Generelt kan en smule træning med elastik gøre underværker for de fleste.

Undersøgelser viser, at smerter i overkroppen kan lindres, hvis du træner med elastik i 10 minutter mindst 3 gange ugentligt. Hos kontoransatte kan smerter reduceres med omtrent 79% i løbet af 10 uger. Det er vigtigt, at du fastholder en rutine, for ellers giver træningen ikke samme resultat. Og skulle du ikke have smerter, har du alligevel godt af at lave øvelserne for at forebygge mod samme og give energi til hjernen.

Det er som udgangspunkt nemmere at benytte elastik frem for håndvægte, da elastikken nemmere kan justeres alt efter sværhedsgrad. Normalvis kan elastikker i forskellig styrke købes i sportsforretninger, supermarkeder o.l., men imens vi døjer med corona besvær, kan du anskaffe dig en online.

Du finder nemt træning med elastik på nettet og kan både se videoer eller læse dig frem til, hvordan det skal gøres. Øvelserne er nogle, som du kan aftale at lave i fællesskab med dine kolleger – det kan være rart at være sammen om noget i en tid, hvor man er adskilt.

Benyt dig eventuelt af en træningsvideo med elastik på 10 minutter fra PFA Pension.

Seneste blogindlæg

Så læs mere herunder, eller kontakt os

Sådan gør du din virksomhed attraktiv for talenterne

I tidligere blogindlæg kunne du læse om, at der er mangel på hænder på arbejdsmarkedet. Det betyder, at de ansatte kan kræve mere af deres arbejdsgiver, og at der bliver skruet op for headhuntingen. Få her tips til, hvordan du holder på talenterne i din virksomhed....

Sådan rekrutterer du via de sociale medier

Har du endnu ikke udnyttet de mange fordele ved at rekruttere med SoMe? Så er det på tide! Læs her om, hvorfor din virksomhed aktivt skal bruge sociale platforme til at finde de bedste medarbejdere. Få også tips til, hvordan du kommer i gang. Hvorfor bruge sociale...

Sådan undgår du den dyre fejlansættelse

Det kan koste din virksomhed mellem 200.000 kr. til 500.000 kr. at ansætte den forkerte medarbejder. Alligevel ser vi det alt for ofte ske i det danske erhvervsliv. Kom uden om den dyre fejlansættelse ved at være opmærksom på dine egne fejl i rekrutteringen. Hvor...

Hvilke fordele får du som medlem af en a-kasse?

Hvis du mister dit job, træder din a-kasse ind og giver dig økonomisk støtte, indtil du igen finder arbejde. På den måde kan du komme på dagpenge frem for kontanthjælp, og det er der en række fordele ved. Læs mere om hvad a-kassen kan gøre for dig, lige her! Hvad er...

Hjælp, Corona stjal mit job! – Tips til den ledige

Corona-krisen har for flere danskere betydet, at de har mistet deres arbejde. Hvordan holder man humøret højt i sin jobsøgning, når verdenen gennemlever en pandemi? Læs med her og se flere tips til den ledige. Bare rolig, du er ikke alene At miste sit job kan føles...

Kontakt os her!